Μενού
Το Καλάθι σας

ΔΩΡΟ ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ Με αγορά υλικών αξίας 5.000 €, δώρο ένας Ηλιακός Θερμοσίφωνας Full Inox ανοιχτού κυκλώματος.

Οδηγός Αγοράς Πλακιδίων

Είναι βέβαιο πως η αγορά νέων πλακιδίων αλλά και η αντικατάσταση των παλιών, σπασμένων ή όχι, είναι μία πολύπλοκη διαδικασία ειδικά για κάποιον με ελάχιστες ή καθόλου γνώσεις για τα πλακάκια.

Το γεγονός ότι πλέον τα πλακάκια, είναι διαθέσιμα σε πολλά και διαφορετικά σχέδια, ποιότητες και υφές, καθιστά την επιλογή τους μια “επίπονη” διαδικασία. Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω κατά νου, δημιουργήσαμε έναν πλήρη οδηγό επιλογής πλακιδίων, ο οποίος περιλαμβάνει μία ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των πλακιδίων, πληροφορίες για τις ποιότητες τους, επεξήγηση τεχνικών χαρακτηριστικών, καθώς και απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν αφενός τα πλακάκια, και αφετέρου την τοποθέτησή τους.


Βασικές κατηγορίες πλακιδίων

Μπορούμε να χωρίσουμε τα πλακάκια σε 3 διακριτές κατηγορίες :

Υλικό κατασκευής

Ποιότητα κατασκευής

Χώρος τοποθέτησης


Αναλυτικά:


Βάσει υλικού κατασκευής:


Πλακάκια Γρανίτες (Γρανιτοπλακάκια)

Τα πλακάκια γρανίτες, είναι κατασκευασμένα από γρανίτη. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή στην τριβή, στην καταπόνηση, την υγρασία και ακραίες θερμοκρασίες, όπως ο παγετός. Τα γρανιτοπλακάκια μπορεί να είναι γυαλισμένα και μη γυαλισμένα δηλαδή ματ. Γυαλισμένα χαρακτηρίζονται τα πλακάκια γρανίτη όταν μετά την παραγωγή τους, περάσουν διάφορα στάδια γυαλίσματος ώστε να αποκτήσουν λαμπερή επιφάνεια και χαμηλή απορροφητικότητα.


Κεραμικά Πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια παράγονται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τα γρανιτοπλακάκια και έχουν λιγότερες αντοχές. Παρ’ όλα αυτά, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για εσωτερικούς χώρους ή χώρους με μικρή έκθεση σε καιρικά στοιχεία. Τα κεραμικά πλακάκια χωρίζονται ανάλογα με την επιφάνειά τους, σε σμαλτωμένα και μη σμαλτωμένα. Η επιφάνεια των σμαλτωμένων είναι καλυμμένη με μία λεπτή στρώση σμάλτου, πράγμα που μηδενίζει την απορροφητικότητα του πλακιδίου και χωρίζονται σε ματ, ημιγυαλιστερά και γυαλιστερά. Τα μη σμαλτωμένα είναι εμποτισμένα με ειδικά υγρά ώστε να μειωθεί η απορροφητικότητά τους.


Βάσει ποιότητας κατασκευής:


Πλακάκια Πρώτης Ποιότητας:

Πλακάκια πρώτης ποιότητας χαρακτηρίζονται αυτά που δεν έχουν ορατά ελαττώματα, όπως χαρακιές, στίγματα ή χτυπημένες γωνίες, έχουν ίσο μήκος πλευρών, λεία επιφάνεια και ίδιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά τους.


Πλακάκια Διαλογής:

Πλακάκια διαλογής μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα πλακάκια όταν έχουν ένα, ή παραπάνω ελαττώματα, για παράδειγμα χτυπημένες γωνίες, άνισο μήκος πλευρών, αλλοιώσεις στο χρώμα κλπ.


Βάσει χώρου τοποθέτησης:


Πλακάκια Δαπέδου

Πλακάκια Μπάνιου

Πλακάκια Επένδυσης Τοίχου

Πλακάκια Πισίνας

Πλακάκια Ψηφίδες


Τεχνικά Χαρακτηριστικά Πλακιδίων


Όλα τα πλακάκια διαθέτουν τεχνικά χαρακτηριστικά που μας δείχνουν την ταυτότητά τους και μας βοηθούν ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές, ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε.


Υδατοαπορροφητικότητα

Ένα πλακάκι πρέπει να χαρακτηρίζεται από την δυνατότητά του να αντισταθεί στην υγρασία. Το πόσο χαμηλή είναι η υδατοαπορροφητικότητα ένος πλακιδίου είναι σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της ποιότητάς του. Πρέπει να είναι στο ελάχιστο ποσοστό (να προσεγγίζει το 0%) ώστε να προσδίδει στα πλακίδια αντοχή στον παγετό και στις διάφορες μεταβολές της θερμοκρασίας.


Αντιολίσθηση

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των πλακιδίων είναι ο βαθμός αντιολίσθησης που έχουν. Χαρακτηρίζονται με τη σήμανση R09, R10, R11, R12 και φυσικά όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερος και ο βαθμός αντιολίσθησης. Μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε και με την αφή, αν ένα πλακάκι είναι αντιολισθητικό ή όχι.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

1. R9 : Χαμηλή Στατική Τριβή (3º - 10º)

2. R10 : Συνήθης Στατική Τριβή (10º - 19º)

3. R11 : Αυξημένη Στατική Τριβή (19º - 27º)

4. R12 : Μεγάλη Στατική Τριβή (27º - 35º)

5. R13 : Πολύ Μεγάλη Στατική Τριβή >35º


Αντοχή στη χρήση

Πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή στην απότριψη και στην χάραξη. Κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες αντοχής, με ανώτατη την 5η. Αυτό ισχύει μόνον για τα πλακίδια τα οποία έχουν επικάλυψη σμάλτου πάνω στη κεραμική μάζα τους.

PEI I=GROUP 1 : Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης αποκλειστικά για τοίχους εσωτερικών χώρων.

PEI II=GROUP 2 : Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης για εσωτερικούς τοίχους καθώς και δάπεδα μπάνιων.

PEI III=GROUP 3 : Πλακίδια μέτριας καταπόνησης για δάπεδα εσωτερικών χώρων.

PEI IV=GROUP 4 : Πλακίδια βαριάς καταπόνησης για χώρους αυξημένης κυκλοφορίας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

PEI V=GROUP 5 : Πλακίδια βαριάς / πολύ βαριάς καταπόνησης για χώρους υψηλής κυκλοφορίας με αυξημένη αντοχή στην απότριψη, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.